top of page

PUBLICACIONS i REVISTA

Inovació de Tractaments:

REVISTA - Gener 2013

El centre de psicopedagogia holística

 

L’OMS defineix la salut com “l’estat complet de benestar físic, mental i social, i no sols la simple absència de malaltia o incapacitat”. Sota aquest punt de vista, els professionals del Centre de Psicopedagogia holística, tenim com a objectiu la promoció del benestar i la prevenció, guariment i recuperació dels trastorns per fer possible una millor existència individual i social.

El Centre de Psicopedagogia Holística – QUITXALLA, FAMÍLIA I ESCOLA, està integrat per professionals, formats en centres espanyols i estrangers, amb àmplia experiència en el tractament d'adults, adolescents, nens, parelles i famílies. L'atenció al pacient pot ser en català, o castellà.

Som un equip format per: psicòlegs clínics, de l’educació i les organitzacions, una pedagoga, dues logopedes, una metgessa nutricionista, una psicomotricista i una tècnic en Educació Infantil, de Manresa, amb àmplia experiència en psicoteràpia holística i impartint cursos de formació, tant en el sector públic com en el privat, sempre en estreta col·laboració amb professionals de la salut i l’ensenyament.

 

Entenem que la persona està ubicada en un context familiar, laboral i social i que, per tant, s’han de considerar i avaluar les diferents variables a lhora de resoldre un problema determinat.

La nostra intervenció no pot ésser només l’estricta dels problemes psicològics, sinó que també ha de comprendre els trastorns psicosomàtics, així com de les disfuncions socials i adaptatives. A més de les problemàtiques relacionades amb la salut. Els nostres professionals intervenen també de forma molt específica en la resolució de totes aquelles problemàtiques que es manifesten en el món escolar i que influeixen en la conducta, l’adaptació personal i social, i el rendiment acadèmic

Ens adrecem a totes aquelles persones (adults, adolescents, nens, parelles i famílies) que, en un moment donat de la seva vida, requereixin d’un diagnòstic, d'un assessorament professional, d'un tractament o d'una psicoteràpia, per a resoldre, de la millor manera possible, qualsevol tipus de problemàtica relacionada amb el comportament i/o la personalitat, que afecti, amb major o menor intensitat, alguna àrea de la seva vida (família, parella, treball, relacions personals, …).

 

L'objectiu del Centre Psicopedagògic Holístic  és aconseguir que la persona rebi l’atenció adient, i personalitzada, en relació a la seva problemàtica, per a aconseguir una millor qualitat de vida i benestar emocional.

 

En alguns moments de les nostres vides ens veiem amb la necessitat de consultar amb algun psicòleg clínic, amb l'objectiu de poder entendre i superar el nostre malestar i patiment.

El nostre enfocament de treball és bàsicament integrador, on, mitjançant la informació facilitada i els nostres recursos, realitzem una exploració emocional per a poder entendre els conflictes que tenim, tant a nivell individual com amb les persones que ens envolten.

Basant-nos amb la nostra experiència, podem assegurar que, en la majoria de casos, realitzant un correcte abordatge terapèutic, es poden resoldre els problemes que tractem.

El Centre de Psicopedagogia Holística ofereix diferents modalitats de tractament: consultes aïllades, psicoteràpies de recolzament per a un problema puntual, i psicoteràpies, en funció de cada cas concret, i en diferents àrees d'intervenció,

 

“Quan el cos i la ment es troben en perfecte estat, les coses es veuen d’un altra manera, iniciant el camí a la FELICITAT”

què és la ipp?

 

El que és conegut com a IPP, Intervenció Psicomotriu Preventiva, és una tipologia de la psicomotricitat d’entre les diferents Descendent de la pràctica psicomotriu, amb les bases d’en Bernard Aucouturier, entén l'ésser humà com un conjunt de cos físic, expressió emocional, capacitat psíquica i la necessitat de relacionar-se amb l’entorn.

És a dir, la psicomotricitat té molt en compte el cos, però sobretot les experiències, vivències i emocions que aquest rep. Per aquest motiu en la sala de psicomotricitat trobem diferents espais on poder-se expressar:

- amb el cos, mitjançant el joc lliure realització d’activitats que produeixin plaer, experimentació, seguretat, etc.

- amb l’expressió verbal, per posar paraules a allò que s’ha viscut, poder expressar l’estat anímic profund, aconseguir un equilibri conscient i/o inconscient, etc.

- amb la creativitat, per a aconseguir arribar a la calma i situar tot el que s’ha viscut al llarg de la sessió.

La sala de psicomotricitat és un espai on es permet fer un seguit d’activitats i moviments que a la vida quotidiana, i en la societat actual en que ens trobem, no ho faciliten. D’aquesta manera es permet una expressió lliure de la persona sense jutjar-la, respectant-la i ajudant-la a desenvolupar-se amb harmonia.

Els àmbits d'intervenció són diversos com l’educatiu, de salut, el lúdic, el preventiu, el terapèutic, etc. Ja que té en compte totes les edats i etapes de la persona des de la seva concepció i al llarg del seu cicle vital.

MIRIAM MARCUELLO — Llicenciada en ciències de l’activitat física i l’esport

(col·legiada 13164)

LA INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL ESTÀ DE MODA

 

 

Des de que formem part del Club d’Intel·ligència Emocional de la UB tenim l’oportunitat de compartir coneixements, d’organitzar xerrades i tallers per donar a conèixer, amb una mica més de precisió, tot el que envolta aquest concepte, i que d’entrada, sembla atraure a moltes persones; primer curiosos, però desprès interessats en anar una mica més enllà que el simple coneixement, com si de veritat al darrera hagués la possibilitat de sentir-se millor com a persones.

Però és en l’àmbit professional on tinc més oportunitats d’establir contacte, amb centres educatius i organitzacions empresarials en general. I és aquí, on trobo les portes obertes per a comentar aspectes relacionats amb intervencions formatives, ja que un dels primers comentaris que rebo és: “la intel·ligència emocional està de moda”, i per tant mereix una mica d’atenció, no sigui que es tracti d’una possibilitat d’aconseguir un canvi, i se’ns passi pel davant sense aprofitar-la.

Tot i així, aquesta “moda” duu aspectes positius, però també algun de negatiu. Els positius són evidents, el principal; l’obertura mental a nous conceptes, noves possibilitats, noves maneres de fer, tant a nivell personal com a professional, que parteixen d’acceptar la importància de les emocions per a les persones. Unes emocions que ens predisposen a diferents tipus d’acció, donada la seva influència en la nostra conducta, els nostres pensaments i en el nostre cos. En aquest sentit la intel·ligència emocional suposa l’habilitat per prendre consciència de les emocions que tenim i que tenen les altres persones, i a continuació la capacitat per a regular-les. I com? Doncs a base de desenvolupar noves competències, en aquest cas emocionals, que s’han de sumar a les purament tècniques que ja veníem desenvolupant a les empreses, i que fins ara pensàvem que ja n’hi havia prou per a realitzar una bona trajectòria professional, i guanyar-nos la vida dignament.

L’aspecte negatiu és l’aspecte efímer que duu la “moda”. És atractiu, creix l'interès, si no estàs amb ella sembles desfasat, antiquat, ranci. Però un cop passa la febre, passa tot el contrari, i si no t’apartes i marxes a la nova moda deixes de tenir interès, no estàs en la nueva onda, amb els nous corrents.

De tota manera, crec que mai com ara s’ha gaudit d’una millor situació, on tant persones com organitzacions, siguin empresarials, educatives, etc,... Mostren un elevat interès en desenvolupar un procés de formació que els permeti millorar el seu benestar, en el cas de les persones, o millorar els resultats en el cas de les organitzacions; i en els menys dels casos, millorar els resultats i la satisfacció dels empleats. Ja que d’una millor satisfacció dels treballadors acaba venint el compromís, la implicació, l’entusiasme, i la creativitat que pot donar el factor diferenciador que estan buscant moltes empreses, i que estan veient que per la via dels costos, o de les reestructuracions, no se’n surten.

 Aquesta inestabilitat i incertesa en la que vivim, ha fet que tothom estigui molt més atent, buscant alternatives, opcions, factors de canvi, oportunitats que permetin recuperar un equilibri perdut, no només econòmic, sinó sobretot emocional. No sabem on anem, tenim permanentment la sensació que podem ser víctimes en qualsevol moment, i a nivell personal i empresarial un sentiment de vulnerabilitat de pèrdua de control i de confiança. I davant d’això, què podem fer? Doncs moltes coses, i algunes eines poden venir des de l’educació emocional, des de l’adquisició de noves competències que fins ara ni teníem, ni eren promocionades a les empreses. La intel·ligència emocional n’és una, però n’hi ha moltes més, i si ara aquesta està de moda, aprofitem-ho, quan la moda canvií, potser tocarà canviar el nom, però la gestió emocional, ha estat i seguirà estant fonamental per la salut de les persones i de les organitzacions.

JOSEP ARREGUI DALMASES

President del Club d’Intel·ligència Emocional Alumni UB

 

 

 

 

bottom of page